RU  EN

Platinum Plaza

НовиниНовини

Головна > Новини > Публікації в ЗМІ

Борис Фельдман: «Бізнес, незалежно від його масштабів, — це завжди праця»

Борис Фельдман: «Бізнес, незалежно від його масштабів, — це завжди праця» Цього року  Торгівельний Центр "Барабашово" відзначить своє двадцятиріччя. "Барабашово" став своєрідною "візиткою" Харкова і одним з найвідоміших брендів торгової  нерухомості не лише в Україні, але і в Східній Європі. Торговельний Центр - не єдиний, але, мабуть, найвідоміший девелоперський проект Концерну АВЕК. Про історію створення, сьогодення і майбутнє "Барабашово" ми попросили розповісти Голову Ради Засновників Концерну Бориса Яковича Фельдмана.

- Борис Якович, на місці "Барабашово" довгий час було велетенське звалище. І тоді, 20 років тому,  ваш задум побудувати на цьому місці Торговельний Центр у багатьох досвідчених господарників викликала певний скепсис. Більше того, попри те, що  АВЕК двадцятирічної давнини був досить міцною компанією, але далеко не найбагатішою, такою, що має великі вільні фінансові ресурси для таких капітальних вкладень як, скажімо,  СТАНК і інші "акули"  бізнесу пори 90-х. Що змусило Вас ризикнути і "з нуля" починати будівництво «Барабашово»?

- Ви знаєте, ми починали не те, що "з нуля", а навіть, я б сказав "з мінуса". У нас дійсно не було великих вільних грошей для інвестування в проект. Але у нас було  бачення проекту, ми розробили чіткі стратегічні і тактичні завдання. Додайте до цього бажання, активність і амбітність нашої команди. Коротше, у нас було все для вдалого старту, окрім грошей. І ми, як і багато тоді, взяли кредит, який, до речі сказати, повернули в строк з усіма чималими відсотками.  Так що, вислів про те, що "кредит - це, коли є все, окрім грошей"- це якраз про нас в двадцятирічній давнині. А, якщо серйозно, то у витоків кожного успішного підприємства стоїть одного разу прийняте сміливе рішення. Все наше життя - це управління ризиками, а не їх виключення.

- А як Ви зараз оцінюєте головні складнощі, з якими стикався бізнес 20 років тому, в період повної невизначеності із специфічною перехідною моделлю економіки?

-  Так склалося, що в нашій країні кожен період можна охарактеризувати як невизначений. І ми вже звикли нарікати на ненормальний стан економіки. Але, по-перше, нормальний стан економіки існує тільки в економічних підручниках. А, по-друге, саме визначеність і ризик є не лише головною складністю, але і головним шансом для бізнесу. Сьогодні ми говоримо про той час досить м'яко: невизначеність, перехідний період. Але тоді на тлі жахливих масштабів приватизації, яка частенько зводилася до відвертого пограбування, сотні тисяч  людей залишалися без роботи, їм нічим було годувати сім'ї. Вони хотіли працювати і заробляти. І "Барабашово" тоді виявився для них своєрідним "рятівним колом". Сьогодні багато хто з них стали успішними підприємцями, зуміли розвинути свою справу завдяки своїй  ініціативності і праці. Тому що бізнес незалежно від його масштабів - це завжди праця. Так що "Барабашово" став майданчиком для самореалізації відповідальних і активних людей, які взяли відповідальність за свою долю у свої руки. Я вам скажу, що, незважаючи на скепсис багатьох, у тому числі і відомих і авторитетних  господарників і керівників області, нам вдалося, як кажуть, змусити повірити в нас багатьох наших партнерів. Я Вам скажу, що багато будівельних організацій, що співпрацювали тоді з нами, приступили до роботи без жодних  передоплат. Для них це теж був певний ризик. Але було бажання працювати і заробляти. І, зрештою, вони  не помилилися. Це був час, коли складалися ділові репутації, коли у компаній з'являлося ім'я, яке з часом ставало головним активом. Я завжди казав і кажу: головне в будь-якому бізнесі - це довіра партнерів. І чесне слово в усі віки завжди коштувало більше сотень підписів і печаток.

- Один з Рокфеллерів якось сказав, що він може відзвітувати за кожен зароблений мільйон, окрім першого. Це і Ваш випадок?

- Це взагалі не наш випадок. Ми можемо відзвітувати за кожен наш мільйон, а за перший так особливо. Ми ніколи не брали участь в сумнівних приватизаційних процесах. Ми ні у кого нічого не забрали, не відняли, ми все створили самі, з нуля.

- Ви починали  фактично як сімейна компанія.  Довгі роки Ви управляли компанією разом з вашим сином Олександром Фельдманом до того моменту як він "пішов в політику" і став народним депутатом. Які плюси і мінуси сімейного бізнесу?

-  Ми, дійсно, були в деякому сенсі піонерами сімейного бізнесу в Україні. І я не бачу жодного мінуса сімейних компаній. Більше того, якщо подивитися на світовий досвід, то серед сімейних компаній такі гіганти як Samsung, BMW, Wall - Mart. Сімейні фірми завжди грали і відіграють важливу роль в стимулюванні економічного зростання. Вони формують велику частину національного ВВП, забезпечують працевлаштування, створення нових робочих місць. Сімейний бізнес - це завжди особливий вид відповідальності, він вимагає максимальної відкритості і повної самовіддачі. Сьогодні в компанії працює і мій онук - Олександр Фельдман (молодший). Так що це вже пішло третє покоління. Він займається розвитком нових напрямів діяльності. Зокрема, електронною комерцією. І знаєте, не зважаючи на певну різницю підходів, пов'язану, передусім, з віком, він успадкував головне: бажання самому розібратися в проблемі, увага і повага до точки зору колег.

- Борис Якович, кажуть Ви - прибічник традиційних щотижневих нарад.

- Так, я не дуже приймаю усі ці модні телеконференції, електронні звіти  і так далі. Немає нічого ефективнішого, коли команда збирається за круглим столом і ти можеш  бачити і відчувати людину. І, коли кажуть, що в нарадах немає ніякої користі, я завжди заперечую: по-перше, наради можуть "народити" дійсно цікаві ідеї і думки, а по-друге, "поховати" деяке число ідіотських. Що теж важливо.

- Торговельному центру "Барабашово" виповнюється 20 років. Наскільки він відрізняється від первинного плану, який був два десятиріччя тому на початку свого будівництва?

-  Відносно будь-якого великого об'єкту можна сказати, що план, який неможливо змінити, -  поганий план. Звичайно, що життя вносило свої корективи в темпи, масштаби, ідеологію проекту. Але ми не зупинялися ні на день. "Барабашово" всі ці роки відрізняв постійний розвиток. І сьогодні в "нашому портфелі" багато цікавих планів. Деякі з них можуть здаватися фантастичними. Але недаремно кажуть - якщо ви це можете собі уявити, це можливо втілити в життя.

Про компанію  |  Сфери бізнесу  |  Новини  |  Контакти